MENI
6.11.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadorom Slovenije


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić razgovarao je danas s ambasadorom Republike Slovenije u našoj zemlji Andrejom Grassellijem. Tom prilikom, ambasador Grasselli je u svojstvu izaslanika zemlje koja predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom uručio poziv dr. Ljubiću da učestvuje na skupu predsjednika parlamenata članica JJI koji bi se početkom naredne godine trebao održati u Kranju.

Postoje realne mogućnosti da se na privrednom i brojnim drugim poljima odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije podignu na znatno viši nivo jer radi se o državama čiji su resursi u mnogim oblasti komplementarni, rekao je prilikom susreta predsjedavajući Ljubić. On je kao primjer istakao nužnost intenziviranja realizacije prometnog koridora rijekom Savom za koji su podršku pružile i Ujedinjene nacije stavljanjem Savske komisije pod svoje okrilje.

Danas je također bilo govora i o idejama da se Jadransko-jonska inicijativa i Centralnoevropska inicijativa uvežu u jedinstvenu regionalnu integraciju. Naglašeno je da se radi o opciji koja bi mogla rezultirati koherentnijem ispunjavanju obaveza i o kojoj razgovore treba nastaviti i u narednom periodu.

Govoreći o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ispunjavanju Mape puta, implementaciji Presude u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH, ali i drugim potezima koji bi trebali da predstavljaju rješenja institucionalne krize u našoj zemlji, dr. Ljubić je izrazio zadovoljstvo što je ponovo uspostavljen dijalog za koji očekuje da će biti dodatno osnažen polovinom ovog mjeseca kada se sastanu lideri stranaka nove parlamentarne većine.

Zajednička je ocjena današnjeg sastanka da će bez ispunjavanja Mape puta i ulaska u MAP teško biti ostvarena stabilnost Bosne i Hercegovine nužna za ozbiljniji privredni razvoj naše zemlje. Zemlje Evropske unije i posebno prijateljska Slovenija u tome mogu pomoći, međutim neće moći uraditi posao koji je obaveza domaćih političara. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću