MENI
6.11.2012

Započeta 27. sjednica Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere


Na započetoj 27. sjednici Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine, članovi su se upoznali sa pozivom za prisustvo 18. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH, na kojoj će biti razmatran Izvještaj Nezavisne komisije o posjeti Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Zenici.
Usvojen je Zapisnik i Izvještaj o posjetu KPZ-u Bihać.

Također, usvojena je Informacija prvog zamjenika predsjedavajućeg Nezavisne komisije Semihe Borovac o, po pozivu, obavljenom razgovoru/intervjuu s predstavnicima Ombudsmana za zaštitu ljudskih prava BiH vezano za zaštitu djece i mladih u sukobu sa zakonom, kao i Informacija o prisustvu, po pozivu, iz Sektora za ljudska prava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, sastanku Radne grupe za priremu zakonskog rješenja za uspostavu nacionalnog preventivnog mehanizma u BiH, koji je održan 16.10.2012. godine.

Članovi su zaključili kako nisu nadležni po pitanju Pisma-žalbe koje je Nezavisnoj komisiji uputio osuđenik F. H. (KPZ Zenica), na ime Mile Lasića predsjednika Nezavisne komisije, a primili su k znanju Rješenje Suda Bosne i Hercegovine o ukidanju pritvora pritvorenoj osobi M. K.
Nezavisna komisija će u vezi zapisnika i izvještaja o posjetama Okružnom zatvoru Doboj, odnosno KPZ-u Orašje, odlučivati na nastavku 27. sjednice, čiji će termin održavanja biti naknadno određen. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću