MENI
7.11.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić susreo se s ambasadorima Velike Britanije


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić primio je danas ambasadore Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Nigela Caseya i Davida Slinna.

Osnovna tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini u svijetlu postignutih sporazuma i najavljenog sastanka čelnika šest političkih stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu. Tom prilikom, gospodin Ljubić pozdravio je uspostavu dijaloga i izrazio nadu da će njegovom daljom nadgradnjom biti stvoreni uvjeti za progres i deblokadu rada državnih institucija. Pri tome je dodao da će kao domaćin i učesnik sastanka insistirati da njegova osnova bude euroatlantska agenda kao uvjet za realizaciju ostalih dijelova zajedničkog programa.

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju učesnici razgovora zajednički su ocijenili kao priliku i izazov a ne kao prijetnju za Bosnu i Hercegovinu. Pri tome, potencirano je pitanje broja graničnih prijelaza preko kojih će se u budućnosti moći obavljati uvoz odnosno izvoz robe i potreba rješenja granice između BiH i Hrvatske. Predsjedavajući Ljubić istakao je potrebu da i Evropska unija pomogne da se domaći kapaciteti opreme za savremenu kontrolu kvaliteta robe za izvoz na šta su ambasadori Casey i Slinn izrazili uvjeravanje da postoji spremnost da se uspostava savremenih punktova za kotrolu pomogne i tehnički i finansijski.

Kada je posrijedi ratifikacija sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ambasadori Velike Britanije izvijestili su dr. Ljubića da je Vlada Hrvatske spremna podnijeti kritike opozicionih stranaka i stati iza dogovorene granične linije, međutim prenijeli su i očekivanje da proces ratifikacije neće biti zaustavljen usljed političkih razmirica u Bosni i Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću