MENI
8.11.2012

Stalna delegacija PSBiH na 58. godišnjoj konferenciji PS NATO-a


Predsjedavajući Milorad Živković i članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Sjeveroatlantskog saveza (PS NATO) Božo Ljubić i Asim Sarajlić učestvovat će na 58. godišnjoj konferenciji PS NATO-a, koja se od 09. do 12. novembra 2012. godine održava u Pragu, Republika Češka.

Kako je najavljeno, na sastanku Odbora za politička pitanja će se, između ostalog, razgovarati o vanjskim i sigurnosnim prioritetima NATO-a u Češkoj, posljedicama Arapskog proljeća za euroatlantsku sigurnost, posljedicama stanja sigurnosti u Afganistanu na zemlje Srednje i Jugozapadne Azije, kao i implikacijama aktuelnog stanja u Siriji i Iranu na zemlje regiona i šire.

Članovi Odbora za odbranu i sigurnost će, pored mnogobrojnih tema, razmijeniti mišljenja i u vezi prioriteta i izazova Češke Republike nakon NATO samita u Chicagu, reformskim prioritetima i doprinosima oružanih snaga Češke Republike u budućim NATO operacijama, ulozi NATO-a u pomorskoj sigurnosti i borbi protiv piratstva, te utjecaju na regionalnu sigurnost nakon povlačenja NATO snaga iz Afganistana.

Inače, na 58. godišnjoj konferenciji će se okupiti oko 350 parlamenataraca iz zemalja članica NATO Saveza, delegati iz partnerskih zemalja, te veliki broj stručnjaka i promatrača iz različitih oblasti o kojima će se voditi rasprave. Između ostalih, njima će se obratiti predsjednik PS NATO-a, Karl A. Lamers i generalni sekretar NATO-a, Anders Fogh Rasmussen. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću