MENI
11.11.2012

Delegacija PSBiH u PS NATO učestvuje na 58. Godišnjoj konferenciji NATO u Pragu


Predsjedavajući Milorad Živković i članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Sjeveroatlantskog saveza (PS NATO) Božo Ljubić i Asim Sarajlić učestvuju na 58. godišnjoj konferenciji PS NATO-a, u Pragu, Republika Češka ciji se rad u protekla dva dana odvijao po komisijama.

Razgovara se o vanjskim i sigurnosnim prioritetima NATO-a, posljedicama Arapskog proljeća za euroatlantsku sigurnost, posljedicama stanja sigurnosti u Afganistanu na zemlje Srednje i Jugozapadne Azije, kao i implikacijama aktuelnog stanja u Siriji i Iranu na zemlje regiona i šire.

Članovi Odbora za civilnu dimenziju sigurnosti posebno pažnju posvetili su aktuelnim temama u vezi aktuelnog stanja na Bliskom istoku i zemljama Sjeverne Afrike te odnosima Ruske Federacije sa euroatlantskom zajednicom.
Članovi Odbora za odbranu i sigurnost razmijenili su mišljenja o ulozi NATO u pomorskoj sigurnosti i borbi protiv piratstva, te utjecaju na regionalnu sigurnost nakon povlačenja NATO snaga iz Afganistana.

Delegacija PSBiH u NATO PS je posjetila i Ambasadu BiH u Republici Češkoj gdje ih je ambasador Nediljko Bilić sa saradnicima upoznao sa stanjem bilateralnih odnosa, ekonomskim odnosima dvije zemlje te naporima koji se čine u povezivanju privrednih subjekata. Inače, u posljednje vrijeme, po riječima ambasadora Bilića, povećana je trgovinska razmjena, unaprijeđena saradnja na polju kulture i obrazovanja te su na svim poljima ukupni odnosi dvije zemlje u usponu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću