MENI
12.11.2012

Nastavljeno 58. Godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO


Tokom plenarne sjednice 58. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO, koja se održava u Pragu, učesnicima su se u uvodnom dijelu obratili predsjedavajući PS NATO dr. Karl Lamers, generalni sekretar NATO Andreas Fogh Rasmussen i zvaničnici Republike Češke.

Izlažuči u ime Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Božo Ljubić predočio je učesnicima konferencije put koji je BiH prešla u procesu euroatlantskih integracija. On je pri tome naveo i razloge zbog kojih naša zemlja u ovom procesu nije više napredovala mada se kroz partnerstvo sa NATO ipak bilježi njen napredak kako na evropskom putu tako i na dostizanju NATO standarda. Dr. Ljubić je izrazio očekivanja da ćemo do kraja godine ispuniti uvjete za aplikaciju BiH za kandidatski status u EU te preostale uvjete za odobrenje za pokretanje MAPa koje bi trebalo biti razmatrano tokom narednog NATO samita u decembru ove godine.

Inače, u dijelu sjednice posvećene zemljama kandidatima za članstvo u NATO učesnicima Konferencije su se obratili i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Makedonije Nikola Grueski te predsjednik Gruzije Mikheil Saakashvili. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću