MENI
19.11.2012

Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH povjerena ko-organizacija Prve regionalne konferencije o demokratskoj kontroli sigurnosnih snaga u skladu sa OSCE Kodeksom ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti


Peta pregledna konferencija koja je u organizaciji Misije OSCE u BiH održana 14. i 15. novembra 2012. na Ilidži, bila je posvećena raspravi o poštovanju OSCE/UN sigurnosnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Dvodnevni rad konferencije rezultirao je zaključcima i preporukama koji su posebno naglasili ulogu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti u BiH. Ističući ulogu Zajedničke komisije, zvaničnici Misije OSCE u BiH i Centra za prevenciju sukoba odlučili su zajedno sa Zajedničkom komisijom organizirati prvu regionalnu konferencije o ispunjavanju OSCE/UN sigurnosnih obaveza u skladu sa OSCE Kodeksom ponašanja koja bi se trebala održati 2013. godine u Bosni i Hercegovini.

Opredjeljenje OSCE eksperata i čelnika da Zajedničkoj komisiji povjeri organizaciju ovog značajnog skupa, na kome bi se našli predstavnici komisija za odbranu i sigurnost regiona, bilo je vođeno činjenicom da svojim aktivnostima u praksi Zajednička komisija kolegama iz regiona može prezentirati mnogo pozitivnih iskustava.

Prvog dana konferencije učesnicima se obratila predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić koja je govorila o aktivnostima Zajedničke komisije u parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti u BiH. Posebno se osvrnula na nedavno održanu radionicu o temi: „Odbrambeno-sigurnosni sektor BiH - godinu dana poslije„ koja je po nivou učesnika i temama o kojima se raspravljalo ispunila postavljene ciljeve. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću