MENI
22.11.2012

Okončana 36. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH



U nastavku danas održane 36. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za zamjenika predsjedavajućeg/predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkoga naroda je izabran dr. Denis Bećirović.
Potvrđena je Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o imenovanju ministara i zamjenice ministra u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Za ministra sigurnosti BiH je imenovan Fahrudin Radončić, ministra odbrane BiH Zekerijah Osmić i zamjenicu ministra finansija i trezora BiH, Edita Đapo.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Zakon o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanica Ismeta Dervoz.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na naknadno usaglašavanje je upućen Prijedlog zakona o fondacijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2011. godinu.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011.g. kao i zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH razmatra Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu i da ga uputi u dalju proceduru Predsjedništvu BiH, te da Domu obrazloži razloge zbog kojih do danas nije razmatran Nacrt zakona o Budžetu za 2013.g.

Usvojen je Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2011. g. Usvojeni su zaključci kojim Predstavnički dom traži od Ministarstva finansija i trezora BiH da izvrši detaljnu analizu sadržaja revizorskog izvještaja za 2011.g., te pristupi sveobuhvatnoj realizaciji svih preporuka revizije. Predstavnički dom zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana sačini i Domu dostavi plan izrade nedostajućih propisa, instrukcija i jedinstvenih pravila za budžetske korisnike sa utvrđenim prioritetima, nosiocima obaveza i dinamikom realizacije, te da od utvrđenih nosioca obaveza zahtijeva blagovremenu realizaciju plana, s ciljem unapređenja i preventivnog smanjenja uzroka pojavljivanja ili ponavljanja brojnih revizorskih nalaza u budućim izvještajima revizije.

Usvojen je Godišnji izvještaj o izdatim dozvolama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2011.g. Usvojen je zaključak kojim se ponavljaju zaključci usvojeni na 13. sjednici Predstavničkog doma i 7. sjednici Doma naroda PSBiH, a kojim se od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtijeva da u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjene Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH kojim bi se ponovo uvela obaveza izvještavanja PSBiH o izdatim i realiziranim dozvolama svakih šest mjeseci.

Usvojena je inicijativa kojom se predlaže Vijeću ministara BiH da razmotri mogućnost donošenja odluke o sezonskoj zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda, kao i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u što skorije vrijeme, a najkasnije do 28.2.2013.g., donese Plan aktivnosti zaštite domaće proizvodnje u kontekstu primjene sporazuma CEFTA. Zaključkom se Vijeće ministara podsjeća da je PSBiH, odnosno Predstavnički dom u julu 2008.g. donio ovaj zaključak nakon ratificiranja Sporazuma CEFTA, a koji Vijeće ministara BiH do danas nije realizovalo.

U Upravni odbor Javnog radiotelevizijskog servisa su imenovani: iz bošnjačkoga naroda Esad Gotovuša, srpskog Vladimir Marčeta i hrvatskog, Valentina Rupčić.

U Centralnu izbornu komisije BiH iz srpskog naroda je imenovan Novak Božičković, bošnjačkog Ahmed Šantić i hrvatskog Stjepan Mikić.

U Vijeće nacionalnih manjina BiH su imenovani: Halil Bicaj (Albanac), Nada Putica (Crnogorka) na period od 1.12.2012. do 30.11.2013., odnosno Dragan Marković (Crnogorac) na period od 1.12.2013. do 30.11.2014., Jovanka Manzalović Šalaka (Čehinja), Jakob Finci (Jevrej), Tihomir Knežiček (Italijan), Eva Pašić Juhas (Mađarica), Vjeročka Gajić (Slovakinja), Todorka Jovanović (Makedonka), Velibor Kuvač (Nijemac), Dejan Piotrovski (Poljak), Hakan Varan (Turčin), Silvija Vujović (Rumunka), Marija Grbić (Slovenka), Andrija Svatok (Ukrainac), Mladen Radmilović (Rus), Tijana Vučurević (Rusinka) i Mehmed Mujić (Rom).

Data je saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma, konvencija, protokola, ugovora i jednog amandmana na ugovor (prilog). (kraj)


Prilog:

Na sjednici Predstavničkog doma je data saglasnost za ratificiranje:
  1. Sporazuma o uspostavljanju funkcionalnog bloka zračnog prostora centralne Evrope, 
  2. Konvencije za osnivanje Evropskog ureda za komunikacije (ECO), sačinjene u Hagu, 23. juna 1993., kako je izmijenjena i dopunjena u Kopenhagenu, 9. aprila 2002., 
  3. Osmog dodatnog protokola uz Ustav Svjetskog poštanskog saveza, usvojenog u Ženevi, 12. augusta 2008., i akata Svjetskog poštanskog saveza, usvojenih u Ženevi, 23. jula 2008., 
  4. Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Koridor 5c – druga faza
  5. Amandmana br. 1. na Ugovor o finansiranju sklopljen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke 26. marta 2007. u Sarajevu – Sanacija puteva u Federaciji Bosne i Hercegovine (FI 23.924)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću