MENI
3.12.2012

Održana sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije




Na danas održanoj 18. sjednici, Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, dala je pozitivno mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je dala pozitivno mišljenje o Rang-listi Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz bošnjačkog naroda, kao i rang-listi RAK-a za članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz srpskog i hrvatskog naroda.
K' znanju je primljena Informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH o konstituiranju 25. saziva Skupštine Crne Gore, izvještaji s konferencije „Petnaest godina Parlamentarne dimenzije SEECP-a – prošlost i evropska budućnost regiona“ i sa 7. sastanka Radne grupe za Parlamentarnu dimenziju SEECP-a, kao i Zabilješka sa sastanka Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH s delegacijom Komisije za vanjske poslove Parlamenta Švicarske.

Na sjednici Komisije je dato pozitivno mišljenje, uz prijedlog Domu naroda da da saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i konvencija, dok je usvojen zaključak kojim je odgođeno izjašnjavanje o Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti odbrane (prilog). (kraj)

Prilog:
Dato je pozitivno mišljenje, uz prijedlog Domu da da saglasnost za ratificiranje:

  1. Amandmana br. 1 na Ugovor o finansiranju, sklopljen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke 26. 3. 2007. u Sarajevu – Sanacija puteva u Federaciji BiH;
  2. Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Koridor 5c – druga faza; 
  3. Sporazuma o uspostavljanju funkcionalnog bloka zračnog prostora centralne Evrope;
  4. Konvencije o osnivanju Evropskog ureda za komunikacije (ECO);
  5. Osmog dodatnog protokola uz Ustav Svjetskog poštanskog saveza (UPU), usvojenog u Ženevi 12. 8. 2008., i akata Svjetskog poštanskog saveza (UPU), usvojenih na 24. kongresu UPU-a, održanom u Ženevi od 23. 7. do 12. 8. 2008.;

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću