MENI
3.12.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Na održanoj 21. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvaćena je Informacija o realizaciji zaključaka usvojenih u Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda PSBiH u periodu od 29.06. do 20.11.2012. godine. Usvojen je zaključak kojim se sugerira institucijama, koje do sada nisu, da pristupe realizaciji zaključaka usvojenih u Ustavnopravoj komisiji u pomenutom periodu. Također, sugerira se i Domu naroda da pristupi realizaciji zaključka kojim se predlaže otvaranje rasprave o pitanju izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda PSBiH, kao i formiranje ad hoc komisije, po mogućnosti zajedničkog za oba doma PSBiH, koje bi izradilo izmjene i dopune Poslovnika i njegov prečišćeni tekst, odnosno ponudilo tekst novog Poslovnika Doma naroda PSBiH, te ga potom dostavilo Domu naroda na usvajanje.

Sa dva usvojena amandmana, podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, predlagač Vijeće ministara BiH.
Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagač Predstavnički dom PSBiH i Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o komunikacijama, predlagač Vijeće ministara BiH, odnosno podržana su i načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.
Zaključeno je da se Zahtjev za autentičnim tumačenjem člana 6. stavka (2) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, podnosilac Vlada Brčko Distrikta BiH, ne odnosi na autentično tumačenje nego na praktičnu primjenu pravne norme, te se obustavlja postupak povodom podnesenog Zahtjeva.

Ustavnopravna komisija je primila k znanju Informaciju o nacrtu nomotehničkih pravila za izradu zakona i drugih propisa u institucijama BiH, podnosilac Vijeće ministara BiH, te predlaže Domu naroda primanje k znanju Informacije i donošenje zaključka o utvrđivanju pravnog temelja i potrebi donošenja nomotehničkih pravila za izradu zakona i drugih propisa u institucijama BiH.
Članovi su informirani o budućim aktivnostima Komisije s Uredom rezidentnog koordinatora UN-a za BiH i Ambasade Švicarske Konfederacije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću