MENI
14.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić susreo se s potpredsjednicom Senata Kraljevine Španije

„Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Zvizdić susreo se danas u Madridu s potpredsjednicom Senata Kraljevine Španije Cristinom Narbona i upoznao je s aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom izrazio je zahvalnost za snažnu podršku za dodjelu kandidatskog statusa i rekao da je to jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva na euroatlantskom putu zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić i potpredsjednica Narbona su saglasni da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja. Rekli su i da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje u oblasti turizma, visokih tehnologija, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, razvoja obnovljivih izvora energije, te obrazovanja kulture i sporta. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su za BiH izuzetno važna i interesantna iskustva Kraljevine Španije u oblasti korištenja sredstava EU za razvoj putne i posebno željezničke infrastrukture. Dodao je i da se u okviru ugovorne saradnje dvije zemlje, očekuje potpisivanje Sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji će biti ratificiran u Parlamentu čim bude okončana procedura potpisivanja.

Predsjedavajući Zvizdić i potpredsjednica Narbona su se složili da postoji prostor za unapređenje interparlamentarne saradnje i saradnje u svim drugim segmentima.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću