MENI
13.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić susreo se u Madridu s predsjednicom Kongresa zastupnika Kraljevine Španije

„Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić susreo se danas u Madridu s predsjednicom Kongresa zastupnika Kraljevine Španije Meritxell Batet i zahvalio se na podršci EU putu Bosne i Hercegovine. Rekao je da Kraljevina Španija nikada nije imala dileme u pogledu ispravnosti takve odluke i da to BiH posebno cijeni. Izrazio je nadu da će se podrška EU putu Bosne i Hercegovine nastaviti nakon što Kraljevina Španija 1. jula 2023. godine preuzme predsjedavanje Vijećem Evropske unije. Rekao je da je BiH kao država kandidat spremna učestvovati u svakoj fazi predsjedavanja Kraljevine Španije EU, uključujući i parlamentarnu dimenziju.

Tokom susreta razgovarano je o radu parlamenata i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u obje zemlje. Naglašeno je da su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Španije dobri i bez otvorenih pitanja i da je u narednom periodu potrebno jačati kako ekonomsku tako i međuparlamentarnu saradnju. 

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednica Batet su saglasni da postoji prostor za unapređenje interparlamentarne saradnje kroz organiziranje zajedničkih parlamentarnih foruma, bilateralnih posjeta, te saradnje u okviru Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran, čije članice su i BiH i Kraljevina Španija.

Predsjednica Batet je uputila poziv predsjedavajućem Zvizdiću za prisustvo na konferenciji u povodu Dana parlamentarizma 30. juna ove godine, a predsjedavajući Zvizdić je uputio poziv predsjednici španskog Kongresa zastupnika da dođe u posjetu Bosni i Hercegovini u okviru parlamentarne dimenzije španskog predsjedavanja Vijećem EU.

Tokom posjete, predsjedavajućem Zvizdiću je uručena srebrna kutija sa primjerkom Ustava iz 1978. godine i priređena je ceremonija upisivanja u knjigu počasnih gostiju Kongresa zastupnika.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

Video sa izjavom predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića možete pogledati ovdje


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću