MENI
10.12.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa delegacijom Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine


Rezultati bosanskohercegovačkih inovatora su izuzetni i na njih svi trebamo biti ponosni jer je Bosna i Hercegovina na taj način u svijetu predstavljena u najpozitivnijem svjetlu. Zbog toga je potrebna podrška i države ali i svih drugih nivoa vlasti, a neophodne su i nove inicijative kako bi inovatori imali drugačiji tretman nego od tretmana kakav su imali do sada. Ovo je u razgovaru sa delegacijom Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine istakao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović.

Inače, predstavnici Asocijacije inovatora koju su predstavljali predsjednik AIBiH Hajrudin Šuman (Sarajevo), generalni sekretar AIBiH Husein Hujić (Sarajevo), član Upravnog odbora AIBiH Borko Babalj (Trebinje), članovi Skupštine AIBiH Drago Barbarić (Žepče) i dobitnik zlatne medalje sa zadnje svjetske izložbe inovacija u Seulu Sašenko Sadiković (Ljubuški), upoznali su dr. Bećirovića sa stanjem u ovoj oblasti ali i problemima sa kojima se susreću u organizaciji svojih aktivnosti. Velika je šteta, naglasili su inovatori, da jedna od najzdravijih ćelija društva koja okuplja inovatore iz cijele Bosne i Hercegovine nije prepoznata kao mogućnost za promociju države, ali istovremeno i kao veliki potencijal koji bi mogao izuzetno utjecati na ekonomski razvoj.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg dr. Bećirovića, o rezultatima bosanskohercegovačkih inovatora najbolje govori činjenica da su u periodu od 1995. do 2012. godine oni svijetu predstavili 305 inovacija, za koje su, u najjačoj svjetskoj konkurenciji dobili 1.174 priznanja. Među priznanjima je 251 zlatna, 313 srebrenih i 295 bronzanih medalja, te više od 150 drugih priznanja među kojima i one od marokanskog kralja Hasana II, pape Ivana Pavla II, Ruske akademije nauka itd. Na zadnjoj izložbi u Seulu bh. inovatori predstavili su deset radova i dobili četiri priznanja a inovator Sašenko Sadiković iz Ljubuškog osvojio je zlatnu medalju u Seulu za „uređaj za automatsko spriječavanje erupcije goriva iz novoprobušenih nalazišta“.

"Želim ovom prilikom izraziti punu podršku inovatorima Bosne i Hercegovine i u kapacitetu člana Kolegija Predstavničkog doma vjerujem da ćemo naći modalitete podrške i konkretne pomoći", rekao je na kraju zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću