MENI
18.1.2013

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Mirza Kušljugić razgovarao sa nerezidentnim ambasadorom Republike Finske


Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Mirza Kušljugić susreo se danas sa nerezidentnim ambasadorom Republike Finske za BiH, Pekka Metsoom (Pekka Metso) koji je izrazio posebno interesovanje za Inicijalni sastanak predsjedavajućih komisija za vanjske poslove parlamenata Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore, koji je nedavno održan u Zagrebu.

Predsjedavajući Kušljugić je rekao kako ova saradnja poput Nordijskog, Baltičkog ili Beneluks modelа parlamentarne saradnje u Evropi, ima za cilj povezivanje zemalja regiona. „Sve dosadašnje inicijative bile su sastavni dio evropskih integracija dok je za ovu bitno da nastavi postojati bez obzira na faze i stadije približavanja svake pojedinačne države regiona Evropskoj uniji“, istakao je on.
Kušljugić je naglasio da su važni aspekti saradnje koji se odnose na izgradnju infrastrukturnih i energetskih potencijala kao pretpostavki za funkcioniranje uspješnih ekonomija i za rad privrednih subjekata. „Moja poruka je da zajedno trebamo tražiti put za izlazak iz ekonomske krize, jer postoje strukturalni problemi u ekonomijama koje zemlje regiona ne mogu same riješiti“, dodao je Kušljugić.

Ambasador Metso je rekao da Republika Finska podržava sve oblike saradnje koji doprinose saradnji i boljem razumijevanju zemalja regiona, te da njegova zemlja podržava investiranje u Bosnu i Hercegovinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću