MENI
23.1.2013

Održana sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova


Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova je na danas održanoj 10. sjednici usvojila Izvještaj o radu u 2012. i dopunjeni Plan rada u 2013. godini, uz zaključak da će se u Planu rada respektirati i sve obaveze koje proizađu iz Programa rada Vijeća ministara BiH.
Usvojena je Informacija o rezultatima lokalnih izbora održanih 2012., sa stanovišta Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH i usvojen je zaključak da Komisija prati kako se u izmjenama Izbornog zakona BiH tretira pitanje ravnopravnosti spolova.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o provođenju Akcionog plana Vijeća ministara BiH za praćenje primjene Rezolucije UNSCR l325 - žene, mir i sigurnost, uz zaključak da se Izvještaj uputi domovima Parlamentarne skupštine BiH na razmatranje.

Utvrđene su preporuke sa tematske sjednice koja je povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održana 21.11. 2012.g. U njima se, između ostalog, Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva da ubrza postupak ratifikacije Konvencije Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao jednog od najznačajnijih međunarodnih pravnih dokumenata čiji je cilj da osigura najviše standarde u promociji i borbi protiv ove vrste nasilja u državama članicama Vijeća Evrope. Parlamentarke i parlamentarci svih nivoa zakonodavne vlasti su pozvani da koriste „Priručnik za parlamentarce“ kao alat za primjenu Konvencije Vijeća Evrope o spječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici, a nadležne institucije da što prije usvoje strategiju prevencije i borbe protiv nasilja u porodici za naredni period i u nju ugrade najviše standarde zaštite i prevencije.

Komisija je usvojila i Informaciju sa sastanka s specijalnom izvjestiteljicom UN-a za pitanja nasilja nad ženama i za njegove uzroke i posljedice, Rashidom Manjoo. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću