MENI
2.3.2023

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić razgovarao sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Nikola Špirić razgovarao je danas s ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom.

Sagovornici su konstatovali da postoje dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje, koje prati izuzetna saradnja. Projekti putne infrastrukture i projekti iz energetskog sektora, koji se implementiraju kroz mehanizam „17+1“ i inicijativu „Jedan pojas-jedan put“, od velike su važnosti za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona, rečeno je na sastanku, te zaključeno da je potrebno dalje raditi na unapređenju ekonomske saradnje, naročito na smanjenju trgovinskog deficita, jer Bosna i Hercegovina, kao i većina zemalja regiona, ima izražen trgovinski deficit sa NR Kinom.

Dr. Špirić je pozdravio načela NR Kine u vanjskoj politici koji podrazumijevaju nemiješanje u unutrašnje poslove i zalaganje za rješavanje spornih pitanja putem dijaloga i pregovora.

Tokom sastanka dr. Špirić upoznao je ambasadora i sa procesom formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, a bilo je riječi i o aktuelnim dešavanjima u zemlji, regionu i na globalnom planu.

Učesnici sastanka predložili su dalje unapređenje parlamentarne saradnje kroz rad poslaničkih grupa prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH i Svekineskog narodnog kongresa." (saopćenje iz  Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikole Špirića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću