MENI
23.1.2013

Aktivnosti članova Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH na Prvom dijelu godišnjeg zasjedanja PS Vijeća Evrope


Na Prvom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koje se od 21. do 25. januara 2013. godine održava u Strasbourgu, učestvuju članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSVE-a Milica Marković, Borjana Krišto, Ismeta Dervoz, Saša Magazinović, Senad Šepić i Mladen Ivanić.

Na marginama zasjedanja, članovi Delegacije danas su se susreli sa šeficom Odbora za monitoring, Carolinom Ravaud i sa izvjestiteljem PS Vijeća Europe za BiH Vareikisom Euginijusem. Tokom razgovora, razmjenjene su informacije o dosadašnjem napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza kao i o mogućim budućim koracima vezanim za puni izvještaj o BiH, čija je prezentacija predviđena za kraj 2013. godine. Kako je rečeno, povodom toga u aprilu ove godine izvjestitelji PSVE-a posjetit će BiH s ciljem priprema za izradu punog izvještaja. Posljednji puni izvještaj o BiH pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope prezentirano je 2008. godine.

Tokom današnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope previđena je rasprava i glasanje o Nacrtu rezolucije o poštivanju obaveza i angažmana Azerbejdžana, kao i razmjena mišljenja vezanih za praćenje statusa političkih zatvorenika u ovoj zemlji.

Kako je najavljeno, učesnicima zasjedanja sutra (četvrtak) bi se trebao obratiti Evropski komesar za proširenje i politiku evropskog susjedstva Stefan Füle. Planirano je, također, da se obavi rasprava i glasanje o Nacrtu rezolucije i Nacrtu preporuke o stanju slobode medija u Evropi, u okviru čega bi se učesnicima trebao obratiti poslanik PSBiH, Senad Šepić.

Inače, prvog dana zasjedanja za predsjednika PSVE-a je reizabran gospodin Jean Claude Mingon a učesnicima se obratio predsjednik Gruzije Mikheil Saakashvili, dok je drugog dana usvojen Izvještaj o situaciji na Kosovu, kao i Izvještaj o aktivnostima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Članovi Stalne delegacije PSBiH su u protekla tri dana imali i brojne bilateralne susrete sa članovima drugih nacionalnih delegacija u PSVE. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću