MENI
31.1.2013

Okončana 41. sjednica Predstavničkog doma


Na 41. sjednici Predstavničkog doma PSBiH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.g. U drugom čitanju je, sa amandmanima sadržanim u Izvještaju Komisije za finansije i budžet, usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, čiji su predlagači poslanici Dušanka Majkić, Beriz Belkić i Niko Lozančić. Usvojen je zaključak kojim se Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH zadužuje da organizuje javnu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Usvojen je zaključak da se odgodi izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odbijen je Izvještaj Ustavnopravne komisije i komisiji je ponovo vraćen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Također su odbijena Mišljenja Ustavnopravne komisije i Prijedlog zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović su vraćeni komisiji zbog dostavljanja novog mišljenja.

Usvojen je Prijedlog rezolucije o „Poštivanju i priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Azerbejdžan“, kao i Informacija sa dopunom informacije o stanju predmeta koji se pred Sudom u Strazburu vode protiv Bosne i Hercegovine, s procjenom njihove moguće implikacije na BiH.

Usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da u cilju unaprjeđenja rada zastupnika/agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava izvrši detaljnu analizu i predloži mjere za unaprjeđenje rada Ureda zastupnika u smislu kadrovskog i materijalnog jačanja Ureda, boljeg i jasnijeg definiranja odnosa zastupnika Vijeća ministara BiH i nosioca aktivnosti na provođenju presuda Suda, te izradi jedinstveni Program edukacije službenika na svim nivoima koji se bave aktivnostima u vezi sa implementacijom presuda Suda u Strazburu.

Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima imenovani su: Šefik Džaferović, Niko Lozančić i Aleksandra Pandurević.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH u koju su imenovani: Nermina Ćemalović, Dragan Vrankić i Saša Bursać, kao i zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH, u koju su imenovani članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH: Božo Ljubić, Denis Bećirović i Milorad Živković.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u koju su imenovani: Drago Kalabić, Saša Magazinović, Ismeta Dervoz, Mato Franjičević, Nermin Purić i Mladen Ivanković Lijanović.

Usvojen je zaključak da se za narednu sjednicu odgodi izjašnjavanje o imenovanju direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i odbijena je Informacija o Nacrtu nomotehničkih pravila za izradu zakona i drugih propisa u institucijama BiH.

Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o kreditu (Projekat „Modernizacija Univerziteta u Bihaću“) između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Raiffeisen Bank International AG i Sporazuma o finansiranju Tehnička pomoć za autoput na Koridoru 5c – BiH (Tehnička pomoć u sklopu investicijskog okvira za Zapadni Balkan) između Evropske investicijske banke i BiH i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću