MENI
6.2.2013

Delegacija Predstavničkog doma razgovarala sa ministrima zdravlja, ekonomskog razvoja te industrije i energetike Azerbejdžana


Tokom drugog dana zvanične radne posjete Azerbejdžanu, delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju čine predsjedavajući dr. Božo Ljubić, zamjenik predsjedavajućeg dr. Denis Bećirović i poslanica Milica Marković imala je tri odvojena sastanka sa visokim zvaničnicima ove prijateljske zemlje.

Ministar zdravlja Azerbejdžana Ogtaj Shiralijev upoznao je članove naše Delegacije sa unapređenjem nivoa medicinske zaštite u njegovoj zemlji i izrazio zainteresiranost za saradnju naročito u oblasti farmaceutske industrije obzirom da veliko iskustvo BiH u toj oblasti predstavlja odličnu bazu za povezivanje. On je također rekao da je u pripremi Memorandum o razumijevanju između naše dvije zemlje u oblasti zdravstva.

Predsjedavajući Ljubić upoznao je domaćine sa načinom na koji je u Bosni i Hercegovini organiziran sistem zdravstvene zaštite koji predstavlja nastavak vrlo razvijenog sistema kakav je postojao prije rata. Kao modalitete razmjene iskustava on je potencirao intenzivnije povezivanje medicinskih stručnjaka i studenata čime bi se doprinijelo daljem razvoju medicinske edukacije. Pri tome je istakao kvalitet kliničkih univerzitetskih centara u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli a ministar Shiralijev pokazao je zainteresiranost za potpisivanje memoranduma o saradnji ovih centara sa klinikama u Azerbejdžanu.

Tokom susreta sa ministrom za ekonomski razvoj Azerbejdžana Shahinom Mustafayevom, razgovarano je o potrebi intenzivnije privredne saradnje dvije prijateljske zemlje. Kao preduslov napretka istaknuta je nužnost usaglašavanja i potpisivanja međudržavnih sporazuma o zaštiti investicija kao i o trgovačkim ekonomskim odnosima. Dr. Ljubić je iskoristio priliku da domaćine upozna sa prirodnim resursima BiH za koje bi ulagači iz Azerbejdžana mogli biti zainteresirani i izrazio nadu da ćemo vrlo brzo biti u prilici da govorimo i o konkretnim projektima.

Zamjenik predsjedavajućeg dr. Denis Bećirovic rekao je da Bosna i Hercegovina ima odličan geografski položaj te da je na pragu realizacije velikih infrastrukturnih projekata kao sto je Koridor Vc. On je dodao da su nedovoljno iskorišteni i za ulaganja otvoreni poljoprivredni i hidro kao i potencijali u metalskoj industriji Bosne i Hercegovine. Također, podcrtao je i mogućnosti daljeg razvoja zimskog i vjerskog turizma.

Dobru geografsku poziciju Bosne i Hercegovine potencirao je tokom današnjih razgovora i azerbejdžanski ministar za industriju i energetiku Natig Alijev koji je rekao da Azerbejdžan već ima velike investicije u zemljama našeg regiona. Ovom prilikom istakao je da je Azerbejdžan zainteresiran za ulaganja u rafinerije i naftne terminale jer oni njegovoj zemlji mogu poslužiti i kao dobra osnova za nastup na tržištima u trećim zemljama. Poslanica Milica Markovic istakla je da bi za konkretnije razgovore i povezivanja mogao poslužiti i predstojeći Business forum koji ce se od 18. do 20. februara održati u Banjoj Luci od kojeg Bosna i Hercegovina ima velika očekivanja obzirom na zaista posebne prirodne resurse koji uz obostranu korist mogu biti primamljivi za investitore iz inostranstva. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću