MENI
7.2.2013.

Четврта конференција о теми: „Актуелно стање безбједности у Босни и Херцеговини“


У организацији Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, у Зеници је данас почела Четврта конференција „Актуелно стање безбједности у Босни и Херцеговини“.

Циљ конференције је да се путем дијалога са представницима институција безбједности у БиХ сагледају постигнућа, проблеми, те предлози и мјере за јачање улоге институција које су ангажоване у стварању повољнијег безбједносног окружења, а самим тим и боље безбједности БиХ и њених грађана што је и обавеза утврђена Радним планом Заједничке комисије за одбрану и безбједности БиХ за 2013. годину .

Полазне основе за рад Конференције су Извјештај Заједничке комисије на тему: „Одбрамбено-безбједносни сектор у БиХ годину дана послије“, одржане у Теслићу 5. и 6. 11. 2012. године, те Информација и предлог закључака са одржане треће Конференције о теми: „Актуелно стање безбједности у БиХ“, одржане 20. и 21. 12. 2011. године.

У раду Конференције у име Парламентарне скупштине БиХ учествују: замјеник предсједавајуће Шефик Џаферовић, те чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједности БиХ Нермина Заимовић – Узуновић, Бериз Белкић, Мехмед Брадарић, Крунослав Врдољак и Борислав Бојић, затим предсједавајући Амир Фазлић и замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно – безбједносне агенције БиХ Мартин Рагуж, те парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић. Поред представника Парламентарне скупштине БиХ, Конференцији присуствују челни људи институција из сектора безбједности и одбране у БиХ, и то: Министарства безбједности БиХ, Државне Агенције за истраге и заштиту – СИПА, Граничне полиције БиХ, Службе за послове са странцима БиХ, Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Агенције за форензичке испитивања и вјештачења, Агенције за полицијску подршку, Агенције за школовање и стручно усавршавање, Обавјештајно – безбједносне агенције (ОБА) БиХ, Центра за деминирање – БХ МАЦ, затим Тужилаштва БиХ и Министарства одбране БиХ и Заједничког штаба и Оперативне команде Оружаних снага БиХ.

Такођер, Конференцији присуствују и челни људи законодавне и извршне власти из сектора одбране и безбједности на нивоу ентитета и Брчко дистрикта, и то: Комисије за безбједност Прадставничког дома и Комисије за безбједност Дома надода Парламента Федерације БиХ, Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске, Канцеларије Предсједника Републике Српске, Федералног МУП-а, МУП-а Републике Српске, Федералне управе полиције, Управе полиције Републике Српске, те полиције Брчко дистрикта БиХ. Уз њих, успјешном раду Конференције доприносе и представници међународних организација у БиХ: ОЕБС Мисије у БиХ, НАТО Штаба Сарајево, Женевског центра за демократску контролу оружаних снага – (DCAF), Команде ЕУФОР-а, ЕУСР-а, UNDP-а и ICITAP-а, Амбасаде САД и Амбасаде Републике Хрватске у БиХ, а подршку у организацији Радионице дали су НАТО Штаб у Сарајеву, Мисија ОЕБС у БиХ и DCAF из Женеве. (крај)






ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу