MENI
7.2.2013

Generalni sekretar NATO-a razgovarao sa rukovodstvom domova Parlamentarne skupštine BiH


U sklopu jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini, delegacija NATO koju predvodi generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen susrela se sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda, Sulejmanom Tihićem, Ognjenom Tadićem i dr. Draganom Čovićem kao i zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Miloradom Živkovićem.

U otvorenom razgovoru, domaćini su se zahvalili na podršci koju NATO pruža sveukupnoj stabilizaciji Bosne i Hercegovine a gospodin Rasmussen, prenio je visoke ocjene za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama pod okriljem NATO-a.

Gost je imao priliku da se upozna sa viđenjima aktuelnog trenutka ispunjavanja uvjeta za dobijanje Akcionog plana (MAP) za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO Alijansi. Pri tome je poseban interes pokazao za proces u kojem bi nepokretna vojna imovina, koja je potrebna državi u svrhu odbrane, trebala biti uknjižena kao vlasništvo države BiH za potrebe Ministarstva odbrane.
Izraženo je očekivanje da bi, na osnovu prošlogodišnjeg političkog dogovora ključnih političkih aktera u BiH, ovaj proces mogao biti okončan tokom ove godine. Na taj način, kako je rekao Rasmussen, Bosna i Hercegovina pokazala bi sposobnost da u euroatlantskim integracionim procesima aktivno djeluje kao jedna država.

Gospodin Rasmussen je danas, također, pomenuo pozitivna iskustva istočnoevropskih zemalja koje su nakon priključenja NATO Alijansi doživjele snažan napredak ne samo na polju sigurnosti nego i u ekonomskoj sferi, što bi, po njemu, uprkos različitim gledanjima na integracije u NATO, trebalo biti i u interesu svih građana Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću