MENI
8.2.2013

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadorom Irske za BiH


Pronalaženje rješenja za implementaciju Presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine kako i za neperspektivnu vojnu imovinu u naredna dva mjeseca predstavljalo bi ogroman pomak ove zemlje ka euroatlantskim integracijama. Ovo je, između ostalog, istaknuto tokom današnjeg razgovora predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Bože Ljubića i nerezidentnog ambasadora Irske za Bosnu i Hercegovinu Kierana Dowlinga (Kieran Dowling).

Na taj način, po riječima dr. Ljubića, stekli bi se uvjeti najprije da se u zemljama Evropske unije uzbrza proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju a potom i da Bosna i Hercegovina prije isteka ove godine dobije kandidatski status za ulazak u EU. Uporedo s ovim procesima, naša zemlja, istaknuto je danas, bila bi primljena u Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO što bi je učinilo ne samo sigurnom nego i za investitore primamljivom ekonomskom destinacijom.

Predsjedavajući Ljubić danas je zahvalio ambasadoru Dowlingu za prisustvo Irske kao zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom na Internacionalnom festivalu Sarajevo "Sarajevska zima 2013" u svojstvu počasnog gosta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću