MENI
12.2.2013

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović razgovarao sa vojnim atašeima Slovenije, Hrvatske i Srbije


Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović razgovarao je sa vojnim atašeima u BiH i to brigadirom Jožefom Murkom iz Republike Slovenije, Božom Vukasovićem iz Republike Hrvatske, i Predragom Mićićem iz Republike Srbije.

Šiljegović ih je tom prilikom upoznao sa do sada uloženim naporima i pruženoj pomoći Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika u zaštiti ljudskih prava i sloboda vojnih osoba i kadeta u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, a samim tim i u jačanju odgovornosti nadležnih osoba u provedbi zakonskih propisa koja reguliraju poštivanje prava i dužnosti vojnih osoba i kadeta.

Vojni ataši su pohvalili kvalitetan rad Ureda, s posebnim naglaskom na uspješnu saradnju sa Ministarstvom odbrane BiH, Zajedničkim stožerom Oružanih snaga BiH i Glavnim inspektoratom Ministarstva odbrane BiH, kao i vojno-diplomatskim korom u BiH.
Također, razmjenjena su i mišljenja u vezi skorog organiziranja regionalne konferencije s ciljem prezenitiranja dobrih praksi u zaštiti ljudskih prava i sloboda pripadnika oružanih snaga zemlja učesnica, a na kojoj će učestvovati i predstavnici Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Vojni atašei su dali punu podršku njenom održavanju, te izrazili nadu da će vođenje mnogobrojnih diskusija, donošenje određenih preporuka i zaključaka rezultirati podizanjem zaštite ljudskih prava i sloboda pripadnika oružanih snaga na još viši nivo. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću