MENI
13.2.2013

Održana sjednica Komisije za vanjske poslove


Na održanoj 29. sjednici Komisije za vanjske poslove, dato je pozitivno mišljenje uz prijedlog Predstavničkom domu da da saglasnost za ratificiranje Provedbenog protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koje borave bez dozvole i Sigurnosnog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Norveške.

K' znanju je primljena informacija o održavanju sastanka predsjednika komisija ili odbora za vanjske poslove parlamenata BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji treba biti održan u Sarajevu i postignut je dogovor o učestvovanju na sastanku o mogućnostima primjene nordijskog modela u unapređivanju interparlamentarne saradnje između država potpisnica Dejtonskog sporazuma, koji organizira Igmanska inicijativa uz pomoć Komisije za vanjske poslove.

K’ znanju je primljena Zabilješka sa sastanka predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove, Mirze Kušljugića i šefice Parlamentarnog odsjeka OSCE-a, Informacija o obraćanju evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva, Štefana Filea na prvom dijelu plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje je održano u Strasbourgu i Informacija o podnošenju ostavke predsjednika Državnog zbora Republike Slovenije, Gregora Viranta.

Usvojen je zaključak da ministar vanjskih poslova BiH bude pozvan na sastanak sa članovima komisije čija tema bi bila dalja saradnja i komunikacija Ministarstva vanjskih poslova i Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH.

U vezi pozivnog pisma za učestvovanje na okruglom stolu o regionalnoj saradnji, evropskim integracijama i ulozi parlamentarne diplomatije, koji treba biti održan u Prištini, usvojen je zaključak da predstavnici Komisije ne trebaju učestvovati na ovom skupu, zato što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću