MENI
18.2.2013

U Parlamentarnoj skupštini BiH održan konsultativni sastanak o mogućnostima primjene nordijskog modela unaprjeđenja parlamentarne saradnje među zemljama regiona


U organizaciji Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Igmanske inicijative danas je održan konsultativni sastanak o mogućnostima primjene nordijskog modela unaprjeđivanja parlamentarne saradnje između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, na kom su se, između ostalih, obratili predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, dr. Božo Ljubić i predsjedavajući Komisije za vanjske poslove, Mirza Kušljugić.

Na sastanku, kom su prisustvovali predstavnici nadležnih parlamentarnih tijela četiri zemlje, zatim eksperti Igmanske inicijative, kao i predstavnici akreditiranih ambasada u BiH, razgovarano je o prioritetnim oblastima u kojima bi se, uz korištenje nordijskih iskustava i modaliteta saradnje, mogla uspostaviti stalna parlamentarna saradnja među državama.

Stavovi i sugestije učesnika ovog skupa trebaju pomoći članovima ekspertske grupe Igmanske inicijative u formuliranju prijedloga modela interparlamentarne saradnje i saradnje parlamentarnih komisija za vanjske poslove. Predstavnici Nordijskog vijeća su iskazali spremnost da pruže podršku u nastojanjima da se sagleda kako bi se neka od iskustava nordijskog modela mogla iskoristiti za unaprjeđivanje odnosa i saradnje u regionu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću