MENI
20.2.2013

Delegacija PSBiH na seminaru „Energetska politika EU i njen utjecaj na predpristupne zemlje“


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje čine poslanica Ismeta Dervoz i poslanici u Predstavničkom domu Anto Domazet odnosno Šemsudin Mehmedović i delegat u Domu naroda Martin Raguž, učestvovat će na seminaru „Energetska politika Evropske unije i njen utjecaj na predpristupne zemlje“, koji se 21. februara 2013. godine održava u Bruxellesu.

Kako je najavljeno, na seminaru će se raspravljati o pripremama za članstvo u EU i neophodnim koracima koje moraju poduzeti kandidatske i predkandidatske zemlje s ciljem reforme energetskog sektora, ulozi Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora u energetskoj politici EU-a, kao i ekološkim aspektima energetske politike EU-a.
Također, razmijenit će se mišljenja i o sljedećim temama: „Sigurna, održiva i konkurentna opskrba energijom: saradnja sa partnerima izvan granica EU - uloga i položaj Odbora za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta“, „Mapa puta za niskougljičnu energetsku politiku do 2050. godine“, te o temi „Energetski infrastrukturni prioriteti“.

Predviđeno je da učesnici seminara učestvuju u javnoj raspravi pod nazivom „Strategija energetske zajednice: politički, ekološki i ekonomski izazovi u Jugoistočnoj Evropi“.
Inače, na seminaru će učestvovati članovi parlamenata predpristupnih zemalja EU-a i članovi Evropskog parlamenta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću