MENI
21.2.2013

Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije


Na 13. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH razmatrane su aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH u stvaranju uslova za promet robama biljnog i životinjskog porijekla između BiH i Republike Hrvatske u kontekstu pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji. Zaključeno je da će Zajednička komisija i dalje pratiti ove aktivnosti, te se urgira da nadležne institucije i dalje provode obaveze po ovom pitanju.

Također, donesen je zaključak koji će biti upućen domovima PSBiH kojim se, imajući u vidu rok za izgradnju i puštanje u funkciju graničnog prijelaza Bijača, urgira kod nadležnih institucija a posebno Ureda za razmatranje žalbi BiH da se poštivaju rokovi izgradnje i puštanja u funkciju, te u vezi s tim pristupi realizaciji prioritenih pitanja.

Danas je odlučeno i da se jedna od narednih sjednica Zajedničke komisije održi i u Gradišci, kako bi se članovi upoznali sa aktivnostima na graničnom prijelazu Gradiška, a imajući u vidu obaveze i rokove zbog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 1. jula 2013. godine.

Podržana je i upućena u daljnju parlamentarnu proceduru inicijativa Halida Genjca s 26. sjednice Doma naroda PSBiH, koja je održana 17.01.2013. godine, koja glasi: „U skladu s članom 8. stavak (1) Poslovnika Doma naroda PSBiH, pokrećem delegatsku inicijativu za uvrštavanje u dnevni red sjednice Doma naroda tačke "Informacija o pripremama za popis stanovništva i domaćinstava u BiH (usaglašavanje izgleda popisnog lista, finansiranje popisa, rješavanje unosa i obrade podataka, provođenje informativne kampanje, kartografija itd.), koju će pripremiti Vijeće ministara BiH“. Donesen je zaključak u kojem se nalaže Vijeću ministara BiH da navedenu informaciju dostavi i Predstavničkom i Domu naroda PSBiH.

Primljena je k znanju Informacija o pripremama za 7. sjednicu Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja učesnica u Procesu stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP).
Nakon okončanja sjednice, članovi Zajedničke komisije su obišli granični prijelaz Bijača na granici s Republikom Hrvatskom i upoznali se s aktivnostima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH u stvaranju uvjeta za promet robama biljnog i životinjskog porijekla između BiH i R Hrvatske u kontekstu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću