MENI
22.2.2013

Članovi Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a dr. Dragan Čović i Lazar Prodanović na Zimskom zasjedanju PS OSCE-a u Beču


Više od 240 parlamentaraca iz 56 zemalja raspravljalo je o slobodi medija, prekograničnoj i sigurnosnoj saradnji tokom Zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i saradnju (PS OSCE) koje se održava u Beču i na kom učestvuju članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PS OSCE-a dr. Dragan Čović i Lazar Prodanović.

Nakon uvodne sesije obilježene obraćanjima predsjednice Parlamenta Austrije Barbare Pramer i generalnog sekretara OSCE-a Lamberta Zaniera, danas je organizirana posebna rasprava o situaciji u Siriji, Maliju i sjevernoj Africi.

Predsjednik PS OSCE-a Rikardo Migliori postavio je pitanje kako promjene sigurnosnih snaga i nove tehnologije utiču na zaštite granica, pitanje izbjeglica, trgovinu ljudima, oružjem, terorizam i ostale probleme sa kojima se zemlje, članice OSCE-a suočavaju. On je istakao značaj Helsinškog završnog akta i pozvao parlamentarce da se vrate izvornoj ulozi ove organizacije kako bi ona mogla uspješno odgovoriti na izazove budućnosti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću