MENI
25.2.2013

Održana sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije




Na 20. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novih sorti bilja u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH.

Članu Upravnog odbora BHRT-a iz reda ostalih kojem je istekao mandat 29. januara 2013. godine, mandat se produžava do izbora novog člana, a najkasnije do 90 dana zaključeno je na sjednici Komisije i zaključak će biti upućen Domu naroda PSBiH na izjašnjavanje.

U vezi Informacije o donesenim zaključcima Doma naroda PSBiH, a koji se odnose na zaključke Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije, te stepenu njihove realizacije, doneseni su zaključci koji će biti upućeni Domu naroda na usvajanje, a koji glase: „Dom naroda ponovo zahtijeva od Vijeća ministara BiH, kao i od drugih predlagača da se prilikom dostavljanja svih prijedloga zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje i usvajanje striktno pridržavaju ustavnih odredbi u vezi s jezikom i pismom, te da uz prijedloge zakona kojima se usklađuje zakonodavstvo BiH sa zakonodavstvom Evropske unije obavezno dostavljaju uporedni prikaz o usklađenosti i izjavu o usklađenosti“, „ Zadužuje se Kolegij Doma naroda da sve prijedloge zakona koji ne budu u skladu sa zahtjevima iz prethodnog zaključka vrati predlagaču“, „Dom naroda zahtijeva da predsjedavajući Vijeća ministara BiH što prije, a najkasnije do naredne sjednice Doma naroda, dostavi pismeno obrazloženje zbog čega zaključak Doma naroda, usvojen na 6. sjednici, od 30.9.2011. ni nakon više od 15 mjeseci nije realiziran“, „Dom naroda traži od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH da najkasnije u roku od 15 dana dostave odgovor na pitanje šta su preduzeli po zaključku Doma naroda, usvojenom na 13. sjednici, od 29.2.2012. godine“ i „Dom naroda traži od Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH da hitno pristupi realizaciji zaključka Doma naroda, usvojenog na 22. sjednici, od 16.11.2012., prilikom razmatranja godišnjih izvještaja o prometu strateških roba za 2008., 2009. i 2010. godinu, te da Domu naroda dostavi obrazloženje zbog čega se kasni s realizacijom ovog zaključka“.

Dato je pozitivno mišljenje, uz prijedlog Domu naroda PSBiH davanja saglasnosti za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma. (prilog)
K znanju su primljene informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i izvještaji o međunarodnim aktivnostima komisija i delegacija PSBiH. (kraj)

Komisija je dala pozitivno mišljenje, uz prijedlog Domu naroda PSBiH davanja saglasnosti za ratificiranje:

  1. Sporazuma o finansiranju - Tehnička pomoć za autoput na Koridoru Vc – BiH (Tehnička pomoć u sklopu investicionog okvira za Zapadni Balkan) između Evropske investicione banke i Bosne i Hercegovine i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar,
  2. Sporazuma o kreditu (Projekat „Modernizacija Univerziteta u Bihaću“) između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Raiffeisen Bank International AG3.
  3. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o programu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija u okviru komponente Prekogranična saradnja programa IPA za 2011. godinu
  4. Dodatka 1 Sporazuma o finansiranju koji se odnosi na Državni program za Bosnu i Hercegovinu – Dio II po IPA komponenti tranzicijske pomoći i jačanja institucija za 2009. godinu
  5. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije koji se odnosi na Horizontalni program o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2011. godinu
  6. Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunije o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole (Protokol)
  7. Sigurnosnog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Norveške
  8. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti odbrane

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću