MENI
26.2.2013

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove, Mirza Kušljugić razgovarao sa ambasadoricom Kraljevine Norveške i ambasadorom Kraljevine Švedske


Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Mirza Kušljugić razgovarao je tokom današnjeg susreta sa ambasadoricom Kraljevine Norveške u našoj zemlji Anne Vibeke Lilloe i ambasadorom Kraljevine Švedske Bosse Hedbergom o sastanku predstavnika komisija za vanjske poslove Parlamenata Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji bi trebao biti održan 15. marta u Sarajevu.

Planirani susret, kako je rečeno, predstavlja nastavak saradnje komisija za vanjske poslove četiri zemlje koja je započeta sastankom u Zagrebu održanom oktobra prošle godine i na kom su prezentirani nordijski, baltički i Beneluks model međudržavne saradnje.

Kušljugić je rekao da će ekspertna grupa Igmanske inicijative formulirati prijedloge modela interparlamentarne saradnje četiri zemlje prema nordijskom modelu, a da predstojeći sastanak u Sarajevu predstavlja dio procesa unaprjeđenja saradnje među komisijama i parlamentima BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

„Krajnji cilj je da se na dnevni red njihovih zasjednja vrlo brzo stave ideje o mogućnosti realizacije konkretnih projekata“, istakao je on.
Ambasadorica Lilloe i ambasador Hedberg, kao predstavnici zemalja koje su članice Nordijskog vijeća, izrazili su spremnost da podijele iskustva iz načina rada ovog vijeća, dajući podršku svim oblicima saradnje među zemljama regiona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću