MENI
26.2.2013

Okončana 27. sjednica Doma naroda




Na 27. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je zahtjev delegata Borjane Krišto, Staše Košarca i Sulejmana Tihića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije razmatra po skraćenom postupku.
Po hitnom postupku je usvojen Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, predlagač Vijeće ministara BiH i Zakon o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, predlagač Predstavnički dom PSBiH.

U identičnom tekstu kao u Predstavničkom domu PSBiH, usvojeni su Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagač Predstavnički dom PSBiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanje su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novih sorta bilja u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama i povratnicima, predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanje je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH. Usvojen je zaključak koji glasi: „Prije razmatranja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u drugom čitanju, potrebno je pribaviti mišljenje Vijeća ministara BiH, odnosno Radne grupe za praćenje primjene krivičnog zakonodavstva“.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, usvojeni su u prvom čitanju.

Primljena je k znanju Informacija o donesenim zaključcima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i stepenu njihove realizacije. Usvojeni su zaključci koji glase: „Dom naroda ponovo zahtijeva od Vijeća ministara BiH, kao i od drugih predlagača da se prilikom dostavljanja svih prijedloga zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje i usvajanje striktno pridržavaju ustavnih odredbi u vezi s jezikom i pismom, te da uz prijedloge zakona kojima se usklađuje zakonodavstvo BiH sa zakonodavstvom Evropske unije obavezno dostavljaju uporedni prikaz o usklađenosti i izjavu o usklađenosti“, „Zadužuje se Kolegij Doma naroda da sve prijedloge zakona koji ne budu u skladu sa zahtjevima iz prethodnog zaključka vrati predlagaču“, „Dom naroda zahtijeva da predsjedavajući Vijeća ministara BiH što prije, a najkasnije do naredne sjednice Doma naroda, dostavi pismeno obrazloženje zbog čega zaključak Doma naroda, usvojen na 6. sjednici, od 30.9.2011., nije realiziran ni nakon više od 15 mjeseci“, „Dom naroda traži od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH da najkasnije u roku od 15 dana dostave odgovor na pitanje šta su preduzeli po zaključku Doma naroda, usvojenom na 13. sjednici, od 29.2.2012. godine“ i „Dom naroda traži od Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH da hitno pristupi realizaciji zaključka Doma naroda, usvojenog na 22. sjednici, od 16.11.2012., prilikom razmatranja godišnjih izvještaja o prometu strateških roba za 2008., 2009. i 2010. godinu, te da Domu naroda dostavi obrazloženje zbog čega se kasni s realizacijom toga zaključka“.

Također, usvojen je i zaključak kojim Dom naroda urgira kod Vijeća ministara BiH da u najkraćem roku dostavi odgovor na zaključke koje je Dom naroda PSBiH usvojio na 14. sjednici održanoj 19.04.2012. godine prilikom razmatranja i usvajanja Izvještaja revizije učinka o temi „Upravljanje troškovima zakupa za rad i smještaj institucija Bosne i Hercegovine (ispravka izvještaja)“ i na 23. sjednici održanoj 04.12.2012. godine, prilikom razmatranja i usvajanja Izvještaja o reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH za 2011. godinu“. Usvojeni su i zaključci koji glase: „Ocjenjuje se da je Informacija veoma korisna, sveobuhvatna i metodološki dobro urađena, jer prikazuje zaključke proistekle iz rasprava na sjednicama Doma i mišljenja/izvještaje nadležnih komisija za čiju su realizaciju nadležne druge institucije i druga tijela PSBiH i stepen njihove realizacije, kao i zaključke inicirane aktivnošću Ustavnopravne komisije Doma naroda. Ustavnopravna komisija ukazuje na jedan broj zaključaka, usvojenih u Domu koji uopće nisu realizirani, kao što su: Zaključak povodom rasprave o Prijedlogu zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukelinske kiseline u sudskim postupcima koji je usvojen na 9. sjednici Doma koja je održana 28.12.2011. godine, zaključci povodom rasprave o Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2011. godinu koji su usvojeni na 18. sjednici Doma održanoj 22.06. i 19.07.2012. godine, kao i zaključak povodom rasprave o Izvještaju o radu Pravobranilaštva BiH za period od 01.01. do 31.12.2011. godine koji je usvojen na 20. sjednici Doma, održanoj 25.07.2012. godine“ i „Dom naroda obavezuje svoju Stručnu službu da svakih šest mjeseci sačini sličnu informaciju, te održi sjednicu Doma, na koju će, između ostalih, obavezno pozvati predstavnike institucija, na koje se realizacija zaključaka odnosi“.

Nije primljena k znanju Informacija o Nacrtu nomotehničkih pravila za izradbu zakona i drugih propisa u institucijama BiH.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure imenovanja Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine i članovima Privremene komisije iz Doma naroda su imenovani Sulejman Tihić, Ognjen Tadić i Dragan Čović.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za izradu prijedloga izmjena i dopuna poslovnikâ Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su iz Doma naroda imenovani Borjana Krišto, Martin Raguž, Halid Genjac, Hasan Bećirović, Dragutin Rodić i Krstan Simić.

Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za usaglašavanje Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina BiH. Iz Doma naroda PSBiH su imenovani Martin Raguž, Halid Genjac i Staša Košarac.

Članu Upravnog odbora BHRT-a iz reda ostalih kojemu je mandat istekao 29.01.2013. godine produžava se mandat do imenovanja novog člana, a najkasnije do 90 dana.

Usvojena je Rezolucija o uvažavanju i podršci suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Azerbejdžan, podnosioci delegati Mehmed Bradarić, Hasan Bećirović i Krunoslav Vrdoljak. U Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Rezolucije, iz Doma naroda su imenovani Mehmed Bradarić, Staša Košarac i Krunoslav Vrdoljak.

Data je saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora. (prilog) Usvojen je i zaključak koji glasi: Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da prilikom zaključivanja međunarodnih ugovora striktno vodi računa o podjeli nadležnosti između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, u skladu sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine.

Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Iran o saradnji na području turizma, upućen je na usaglašavanje Kolegiju Doma naroda PSBiH. (kraj)

Na sjednici Doma naroda je data saglasnost za ratificiranje:

  1. Sporazuma o kreditu (Projekat „Modernizacija Univerziteta u Bihaću“) između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Raiffeisen Bank International AG3.
  2. Sporazuma o finansiranju - Tehnička pomoć za autoput na Koridoru Vc – BiH (Tehnička pomoć u sklopu investicionog okvira za Zapadni Balkan) između Evropske investicione banke i Bosne i Hercegovine i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar,
  3. Provedbenog Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunije o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole (Protokol)
  4. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o programu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija u okviru komponente Prekogranična saradnja programa IPA za 2011. godinu
  5. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije koji se odnosi na Horizontalni program o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći za 2011. godinu
  6. Dodatka 1 Sporazuma o finansiranju koji se odnosi na Državni program za Bosnu i Hercegovinu – Dio II po IPA komponenti tranzicijske pomoći i jačanja institucija za 2009. godinu
  7. Sigurnosnog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Norveške
  8. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan o odbrambenoj saradnji




 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću