MENI
28.2.2013

Okončana 43. sjednica Predstavničkog doma


Na 43. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini. U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novih sorti bilja u Bosni i Hercegovini i u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na naknadno usaglašavanje je upućen prijedlog amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine tako da je odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona. Na naknadno usaglašavanje upućen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije usvojen Zahtjev poslanika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku. Prijedlog zakona će se razmatrati po skraćenom postupku.

Nije usvojen Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.
Prijedlog zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, nije usvojen u prvom čitanju.

K' znanju je primljen Izvještaj s održane radionice o temi „Odbrambeno-sigurnosni sektor u Bosni i Hercegovini – godinu dana poslije“, s prijedlogom zaključaka. Usvojen je i zaključak da se u dijelu zaključaka koji se odnose na Ministarstvo sigurnosti BiH pod tačkom 2.8. u postojećem tekstu „stanje sigurnosti u Gornjoj Maoči“ doda tekst „i uključenost ovog naselja u ustavno-pravni sistem općine, kantona i države.“

Također je k' znanju primljen Izvještaj o provođenju Akcionog plana za primjenu UNSC-ove Rezolucije br. 1325 „Žene, mir i sigurnost“ u Bosni i Hercegovini za period od 27.7.2011. do 27.7.2012., dok nije usvojena inicijativa poslanika Denisa Bećirovića da se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaduži da u 2013. godini pripremi odgovarajuća zakonska rješenja za formiranje Agencije za okoliš BiH.

Za direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini je imenovan Petar Kovačević, a za zamjenika direktora Vlado Rogić, dok je za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda ostalih, imenovana Sanja Latinović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću