MENI
28.2.2013

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadorom Mađarske u BiH


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić susreo se danas s ambasadorom Mađarske u našoj zemlji Józsefom Pandurom (József Pandur).

Ističući da cijeni doprinos i pomoć Mađarske u nastojanju da Bosna i Hercegovina postigne standarde neophodne za pristup Evropskoj uniji, dr. Ljubić se posebno zahvalio ambasadoru Panduru za kontinuirani dugogodišnji lični angažman u tim procesima.

Inače, ambasador Mađarske interesirao se za aktuelne političke procese u našoj zemlji a naročito za implementaciju Presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine kao i reformi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Zajednički je ocijenjeno da bi bilo vrlo bitno da ustavne promjene kojima se implementira Presuda okončaju prije ljeta kako se ne bi desilo da zbog kašnjenja u procesu i naredne izborne godine naša zemlja na status kandidata za EU čeka još dvije dogine.

Pri tome, rečeno je danas, promjene treba činiti na način da one rezultiraju ne samo tehničkim nego i suštinskim rješenjima koja će u ravnopravan položaj dovesti i građane i konstitutivne narode Bosne i Hercegovine. Po riječima dr. Ljubića, kvalitet u implementaciji Presude mogao bi predstavljati test i osnov za rješavanje brojnih drugih reformskih poteza koji će nužno uslijediti na evropskom putu Bosne i Hercegovine.(kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću