MENI
4.3.2013

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH u studijskoj posjeti Narodnoj skupštini Poljske


Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermina Ćemalović i Dragutin Rodić boravit će 05. i 06. marta 2013. godine u studijskoj posjeti Narodnoj skupštini Poljske, s ciljem razmjene mišljenja na temu „Parlamentarna etika“.

Prvog dana posjete delegacija PSBiH će sa predstavnicima Narodne skupštine Poljske razgovarati o profesionalnim i etičkim standardima za parlamentarce u Poljskoj, a susret će se i sa članovima Komisije za pitanja parlamentarne etike Narodne skupštine.

Drugog dana rad će se odvijati kroz tri sesije. Tokom sesije „Tematska analiza profesionalnih i etičkih standarda“, razgovarat će se o praktičnim instrumentima koji se koriste u akademskim istraživanjima i praktičnim iskustvima u zemljama članicama OSCE-a s ciljem definiranja glavnih pitanja i mogućih prepreka koje se trebaju riješiti tokom reforme, razvijanja i projektiranja parlamentarnih standarda.

U okviru sesije „Prezentacija državnih iskustava pri uspostavljanju parlamentarnih standarda za članove parlamenata-pozitivna praksa i izazovi“, učesnici će predstaviti svoja iskustva u vezi kodeksa ponašanja ili drugih specifičnih odredbi koje reguliraju etičke standarde u određenim parlamentarnim skupštinama, dok sesija pod nazivom „Sljedeći koraci-kako uspješno uvesti profesionalne i etičke standarde za članove parlamenata“ ima za cilj pokušati naznačiti moguće načine za izradu sistema profesionalnih i etičkih standarda, naglašavajući ključne aspekte koje bi ti standardi trebali regulirati. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću