MENI
4.3.2013

Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH susrela se sa predsjednikom Hrvatskog Sabora


Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koje čine predsjedavajući Doma dr. Božo Ljubić te njegovi zamjenici dr. Denis Bećirović i dr. Milorad Živković razgovarala je danas s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom o bilateralnim odnosima BiH i Hrvatske.

Predsjednik Leko je kazao da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina zemlje koje su upućene jedna na drugu, a i zainteresirane za sveukupnu saradnju, te mu je zadovoljstvo i čast razgovarati sa delegacijom iz BiH o svim temama. Hrvatska je, rekao je on, na dobrom putu i 1. jula 2013. postat će punopravna članica EU što bitno određuje njezinu poziciju pa i odnose prema susjedima i cijeloj jugoistočnoj Evropi što Hrvatska s puno odgovornosti prihvaća kao jednu značajnu novu ulogu.
Hrvatska je, kaže Leko, zainteresirana da BiH kao i druge zemlje u regiji što prije postignu europske i NATO standarde kako bi i one mogle postati dio ovih asocijacija. U tom smislu, ona je u postizanju tih standarda spremna prenijeti svoja iskustva i pomoći svojim susjedima a posebno Bosni i Hercegovini. Također, Hrvatska je zainteresirana za političku i svaku drugu saradnju s BiH, a posebno za trgovinsku i privrednu saradnju. Tu svakako postoji puno problema, ali o njima, dodao je on, ne treba samo govoriti već ih i rješavati. Također, želeći stabilnu i uspješnu BiH, Hrvatska osjeća potrebu da se dogradi državna i politička struktura kako bi Bosna i Hercegovina postala istinska država sva tri konstitutivna naroda.

Predsjedavajući dr. Božo Ljubić je istaknuo je da dolazi kao susjed i prijatelj te dodao da BiH i Hrvatska nemaju ozbiljnih pitanja koja opterećuju naše odnose, ali ima otvorenih koje treba rješavati. Ulazak naših susjeda u Evropsku uniju je veliki izazov za BiH i otvara nova pitanja, ali i nudi joj nove prilike. A zajednički cilj jest stabilna i uspješna regija kako bi sve zemlje mogle približavati potrebnim standardima za EU i NATO.
Za Bosnu i Hercegovinu od Hrvatske nema važnijega susjeda i partnera, rekao je Ljubić. Daytonski mirovni sporazum i Ustav kao njegov sastavni dio postavio je određena ograničenja i danas je vrlo važna promjena Ustava BiH kako bi se zaštitila ljudska prava svih građana i kako bi i sva tri konstitutivna naroda ostvarila svoja prava, što se posebno odnosi na hrvatski koji bi u ovoj fazi trebao postići punu institucionalnu ravnopravnost. U međuvremenu život ide i treba rješavati probelme, realizirati započete infrastrukturne projekte, pospješiti privrednu saradnju, granične prijelaze itd.

Dr. Milorad Živković je zahvalio na srdačnom dočeku te naglasio da se i prije trebao dogoditi ovakav susret kao osnov našoj daljoj uspješnoj saradnji i predložio da se utvrdi praksa da se ovakvi susreti na najvišem parlamentarnom nivou organiziraju jednom godišnje. Činjenica da će ubrzo BiH graničiti ne samo s HR nego i s EU stvara nove izazove, ali nudi i novu priliku za saradnju, rekao je on.

Tokom današnjeg susreta, dr. Denis Bećirović je upoznao sagovornika sa aktuelnim stanjem u Bosni i Hercegovini i istaknuo čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine za Evropsku uniju, pri čemu je podnošenje aplikacije za članstvo od presudne važnosti za našu zemlju. Prvi korak na tom putu je provedba Presude Evropskog suda za ljudska prava i obaveza preuzetih u Mapi puta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću