MENI
4.3.2013

Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa predsjednikom Republike Hrvatske


Delegaciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH primio je danas, prilikom službene posjete Zagrebu, i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. On je kazao da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju vrlo dobre odnose i da je to dobar povod i za češće susrete i razgovore na svim nivoima. Josipović je naglasio da su odnosi s BiH vrlo važni za Hrvatsku i možda najvažniji kada su posrijedi susjedne zemlje, i ne samo zbog činjenice da u BiH živi hrvatski narod već i zbog toga što su tamo pored njih i druga dva prijateljska naroda.

Republika Hrvatska smatra da sve zemlje regije imaju svoje mjesto u Evropskoj uniji što posebno važi za Bosnu i Hercgovinu a po riječima Josipovića Hrvatska je voljna da joj na tom putu pruži svu političku i tehničku pomoć. Osnovno načelo kojim se vodi Hrvatska jest da nova granica između dvije zemlje neće biti kineski zid već granica koju će ljudi i dalje prelaziti. Iskustvo koje je imala Hrvatska s drugim državama a tiče se režima prelaska granica pokušat će se primjeniti i s granicom s BiH kako bi građani i dalje mogli putovati s ličnom kartom. Također, dodao je predsjednik Josipović, privrednu saradnju treba razvijati i u novim okolnostima i učiniti je što je god moguće liberalnijom.

Kada su posrijedi unutarnja najvažnija politička pitanja BiH, Josipović je pozvao predstavnike naroda da pronađu konsenzus radi stabilnosti i zajedničkog napredovanja prema EU i NATO-u.

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić je zahvalio na prijemu i prilici za razgovor o najvažnijim pitanjima za obje zemlje. On je istaknuo potrebu za još intenzivniju saradnju u svim sferema te naznačio izazove koje za BiH predstavlja ulazak Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine, od uređenja graničnih prijelaza, režima prelaska građana, izvoza robe, prolaska do luke Ploče, prolaska kroz Neum itd. On je kazao da je Hrvatska ostvarila svoja dva temeljna vanjskopolitička cilja kojima teži i BiH, te da je sada vrijeme da dvije prijateljske države rješavaju pitanja koja su još uvijek otvorena.
Dr. Ljubić je dodao da je naročito važna i ustavna reforma koja će dovesti do funkcionalnije i samodržive BiH koja je zrela za kredibilnu aplikaciju za EU te da je i interes HR da u tom procesu
pomogne.

Zamjenik predsjedavajućeg dr. Denis Bećirović također je pohvalio činjenicu da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri. Govoreći o zbivanjima u Bosni i Hercegovini, on je naglasio da smo mi u BiH pokazali da možemo i teške odluke umijemo zajednički donositi, ali i da su pred nama velika iskušenja. Potcrtao je važnost izgradnje Koridora Vc i za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku. Bećirović je također istakao da je zagovornik intenziviranja saradnje i češćih kontakaka predstavnika dvije zemlje, zaključujući da dvije države imaju otvorenih, ali ne i spornih pitanja.

Milorad Živković je zahvalio na srdačnom prijemu te više govorio o nekim konkretnim pitanjima oko kojih u BiH nije postignuta saglasnost, poput Zakona o jedinstvenom matičnom broju, izbora u gradu Mostaru i drugim aktuelnim temama. Živković je također pledirao za uspostavu režima na granici koji će građanima BiH omogućiti što lakši prelazak u susjednu zemlju. On je istaknuo da je u BiH previše strahova iz prošlosti i da je to razlog za teže donošenje odluka. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću