MENI
5.3.2013

Drugog dana seminara u Briselu o organiziranom kriminalu izlagao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić


Drugog radnog dana parlamentarnog seminara o borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca u Briselu, govorilo se o povezanosti narko kartela sa evropskim organiziranim kriminalom, zatim sistemskoj korupciji u javnoj administraciji i mjerama za suprotstavljanje negativnim učincima za EU. Teme su također bili korupcija u sferi javnih nabavki kao i zloupotrebe evropskih fondova.

U izlaganju o nastojanjima parlamenata da se poboljša djelovanje protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić izvjestio je učesnike skupa o stanju u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na ulogu Parlamentarne skupštine u borbi protiv kriminala i korupcije. Predstavio je sadržaj strategija iz ovog područja te rekao da u javnosti postoji konsenzus da izvor neefikasnosti vlasti, siromaštva i niske privredne aktivnosti leži u korupciji i organiziranom kriminalu kao i o tome da su upravo političari dali loš primjer zbog čega je stvorena klima u kojoj postoji mišljenje da su korupcija i kriminal prihvatljiv način ponašanja. Zbog toga, istakao je Tadić, ovaj problem neophodno je najprije raščistiti sa političarima i time će biti urađen veći dio tog posla na njegovom rješavanju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću