MENI
5.3.2013

Održana Javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH


U organizaciji Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, u Parlametnarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana je Javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Cilj održavanja Javne rasprave bio je da članovi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zajedno sa predstavnicima zainteresiranih tijela, stručnih institucija i pojedincima, obave sveobuhvatnu raspravu i iznesu svoja mišljenja po rješenjima predloženim u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Na osnovu njih Parlamentarnoj skupštini BiH će u amandmanskoj formi i uz obrazloženje, biti dostavljene eventualne izmjene predloženog teksta kako bi se po ovom Prijedlogu zakona mogla nastaviti dalja zakonodavna procedura.

Inače, nakon donošenja Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, koji je bio preduvjet Evropske unije za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, uočen je određen broj nejasnoća i dilema koje su se morale riješiti kako bi Zakon mogao do kraja biti implementiran. Jedna od najvećih dilema vezana je i za sam status Komisije za izbor i praćenje rada Agencije zbog čega je Komisija sačinila prijedloge izmjena i dopuna Zakona koje imaju za cilj da se na jasniji način definira pravni okvir za rad Komisije i otklone faktori koji dovode do zastoja u njegovom radu.

Po okončanju Javne rasprave odlučeno je da će Komisija napraviti jedan sveobuhvatan izvještaj koje će u sebi sadržavati zaključke i rezultate Javne rasprave, a koji će verificirati na svojoj prvoj sjednici nakon održane Javne rasprave. Navedeni izvještaj sa zaključcima, zajedno sa transkriptom sa današnje rasprave, Komisija će nakon toga dostaviti Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću