MENI
6.3.2013

Učesnici parlamentarne radionice u Varšavi raspravljaju o primjeni parlamentarnog kodeksa


Tokom prvog radnog dana dvodnevne regionalne radionice u Varšavi, na kojoj predstavnici parlamenata iz jugoistočne Evrope razmjenjuju iskustva s kolegama iz Poljske Narodne Skupštine o primjeni parlamentarnog kodeksa, održan je radni sastanak s poljskim Odborom za parlamentarnu etiku i Odborom za pravila i poslanička pitanja. S obzirom da je poljski parlament uveo Kodeks ponašanja 1998. godine, iskustva u provođenju Kodeksa, a posebno pitanja vezana za postupke prilikom provođenja Kodeksa, izazvala su najveće zanimanje parlamentaraca iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, i Makedonije, kao i prisutnih parlamentarnih eksperata.

Danas, završnog dana radionice, na dnevnom redu su predstavljanje ODIHR –ovog Istraživanja o profesionalnim i etičkim standardima, prezentacije situacije u državama učesnicima i diskusija o efikasnom uvođenju profesionalnih i etičkih standarda za članove parlamenata.

Inače, Delegaciju Bosne i Hercegovine čine predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, poslanica u Predstavničkom domu dr. Nermina Ćemalović i delegat u Domu naroda Dragutin Rodić, kao i predstavnici Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko distrikta BiH.
Regionalnu radionicu organizirao je OSCE Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Misija OSCE-a u regiji Jugoistočne Evrope.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću