MENI
6.3.2013

Delegacija PSBiH učestvuje na međunarodnom parlamentarnom forumu o obnovljivoj energiji


Prvi zamjenik predsjedavajeg Mirza Kušljugić i članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Anto Domazet, Zijad Jagodić, Borislav Bojić i Šemsudin Mehmedović, te članica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Nermina Kapetanović učestvovat će na međunarodnom parlamentarnom forumu o obnovljivoj energiji koji se na temu „Međunarodna saradnja za energetsku revoluciju“ 07. i 08. marta 2013. godine održava u Bruxellesu.

Prvog dana Foruma će se, u okviru sesije čiji je naziv „Energija za ljude“, razgovarati o bezmrežnim obnovljivim izvorima i seoskim mini mrežama-borba protiv siromaštva enegrijom", dok će se u sklopu sesije „Veza sa najbogatijim izvorima“ raspravljati u vezi izgradnje novih „autocesta za električnu energiju“ i obnovljivim instalacijama.

Drugog dana će tokom sesije „Mobilizacija tržišta obaveznica i druga privatna ulaganja“ biti razmijenjena mišljenja o tome kako međunarodne agencije mogu pomoći da energetski projekti privuku privatne investicije, a sesija „Izgradnja političke volje“ bit će posvećena radu s parlamentima s ciljem jačanja političkog okvira za obnovljivu energiju.

Inače, pored članova parlamenata iz Afrike, Azije i Evrope, na međunarodnom parlamentarnom forumu će učestvovati i predstavnici Afričke razvojne banke, Azijske razvojne banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicijske banke, Svjetske banke, Evropske komisije, Međunarodne energetske agencije, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, Organizacije UN-a za industrijski razvoj, kao i drugih multilateralnih i bilateralnih agencija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću