MENI
7.3.2013

Čestitka Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova povodom 8. marta


Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, povodom 8. marta, izdalo je saopćenje za medije koje vam prenosimo u cjelini:

"Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čestita svim ženama 8. mart - Međunarodni dan žena.
Unatoč činjenici da je proteklo više od stoljeća od kada se obilježava početak organizirane borbe za ženska ljudska prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima. To se pogotovo odnosi na njihovu zastupljenost u javnom životu, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, a i dalje su u visokom postotku žrtve raznih vidova nasilja.

U Bosni i Hercegovini puno je postignuto u ostvarenju težnji da žene imaju jednake šanse i mogućnosti kao i muškarci ali je očigledno da još uvijek u našem društvu postoji nejednakost na štetu žena gotovo u svim oblastima privatnog i javnog života. Mi to ne smijemo tolerirati i protiv toga se moramo odlučno boriti.
Komisija poziva institucije i pojedince da se svakodnevno zalažu za dostizanje stvarne ravnopravnosti spolova u svim područjima djelovanja, kako bi se, u konačnici ostvarili izvorni principi borbe za jednaka prava žena i muškaraca. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću