MENI
8.3.2013

Sastanak predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Bože Ljubića sa delegacijom CIK-a BiH


"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Božo Ljubić primio je delegaciju Centralne izborne komisije BiH koju je predvodio predsjednik Branko Petrić a s njim su bili i članovi Komisije Stjepan Mikić i Suad Arnautović.

Tokom razgovora delegacija Centralne izborne komisije BiH je izrazila očekivanja da će dr. Ljubić upoznati članove Kolegija Predstavničkog doma s nekim otvorenim pitanjima iz nadležnosti CIK BiH. Izraženo je nezadovoljstvo Centralne izborne komisije BiH s praksom da se vrše izmjene i dopune Izbornog zakona BiH bez konsultacija sa CIK BiH, kao nezavisnim tijelom čije ovlasti proističu iz nadležnosti PSBiH, kako je to propisano članom 2.9 Izbornog zakona BiH.

Ukazano je na nedavno usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim se uvode norme o zastupljenosti spolova u izbornim komisijama i biračkim odborima kao i na kandidatskim listama. Utvrđena rješenja mogu dovesti do praktične neprovedivosti zakona. S tim u vezi na sastanku je zaključeno da će Centralna izborna komisija BiH nakon stupanja na snagu izmijenjenog i dopunjenog Izbornog zakona BiH uputiti PSBiH zahtjev za autentično tumačenje navedenih normi.

Članovi CIK BiH su dr. Ljubića podsjetili na odluke Ustavnog suda BiH u predmetima U-9/09 i U-4/11 koje su stavile van snage pojedine odredbe člana 19.2 i člana 19.4 Izbornog zakona BiH, odnosno člana 9.3 i člana 20.13 Izbornog zakona BiH. Ovim odlukama Ustavni sud BiH nalaže donošenje izmjena Izbornog zakona BiH, i dok se one ne izvrše praktično je nemoguće organizirati i provesti Opće izbore 2014. godine, kao i redovne izbore u Gradu Mostaru.

Na sastanku je ukazano i na činjenicu suspenzije odluka CIKBiH od strane Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a koje su se odnosile na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH, a u svjetlu izostanka procedure propisane u članu 2.9 stav (1) tačke 9. i 10. Izbornog zakona BiH. Ponavljanje ovakvog presedana moglo bi dovesti do potpune pravne nesigurnosti učesnika izbornog procesa u Bosni i Hercegovini i grubog narušavanja načela vladavine prava u BiH kako je to utvrđeno članom I tačka 2. Ustava BiH.

Imajući u vidu kompleksnost pitanja o kojima je bilo riječi, dr. Ljubić je predložio da se ova pitanja ugrade u Izvještaj o provedbi zakona iz nadležnosti CIK BiH u 2012. godini, koji će PSBiH biti dostavljen najkasnije do kraja marta ove godine.", saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Bože Ljubića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću