MENI
13.3.2013

Poslanica Ismeta Dervoz učestvovala na zasjedanjima Komiteta za nauku, kulturu, obrazovanje i medije Vijeća Evrope


Dva cjelodnevna zasjedanja Komiteta za nauku, kulturu, obrazovanje i medije Vijeća Evrope (VE) održana u Parizu 11. i 12. marta 2013. obilježile su dvije teme: internet i obrazovanje mladih i njihova fundamentalna prava.

Prema riječima poslanice Predstavničkog doma i člana Delegacije PSBiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Ismete Dervoz koja je ujedno i, članica Komiteta, uz učešće eksperata UNESCO, profesora sa univerziteta iz Helsinkija, Hamburga, Londona, Brisela i Pariza učesnici ovih skupova osvijetlili su neke od aspekata prava i mogućnosti pristupa internetu, utjecaja informacija plasiranih kroz nove tehnologije na demokratske procese, te stanje sigurnosti u cyber prostoru. Posebno zanimanje izazvala je diskusija vezana za oblike, značaj, transparentnost i učinke sve većeg dijela političkih kampanja vođenih na internetu i njihov utjecaj na konačne rezultate pojedinaca i partija.

Zemlje članice Vijeća Evrope izražavaju sve veću brigu za položaj i mogućnosti mladih u svjetlu obrazovnih, ekonomskih i finansijskih problema. Komitet je usvojio draft preporuka o potrebi
iznalaženja instrumenata za definiranje principa prepoznavanja i vrednovanja neformalnog i informalnog obrazovanja te borbe protiv svih oblika nasilja u školama. Predlaže se i imenovanje ombudsmena za mlade na nivou VE za obezbjeđivanje poštivanja i zaštite prava mladih. Iz prijedloga rezolucije poslanica Dervoz posebno je izdvojila poziv PSVE zemljama članicama da usvoje pristup prema kojem će obezbijediti adekvatne izvore sredstava za obrazovanje koja neće biti manja od 6% GDPa.

Obavljena je i rasprava o izvještaju „Identiteti i razlike ususret interkulturalnom društvu“ koji je u fazi pripreme. Zadatak izvjestioca će biti da pokuša dati odgovor na pitanje kako iz multikulturalnih društava koja u najboljem slučaju karakterizira tolerancija doseći koncept interkulturalnosti i ostvariti društvo u kojem ćemo dijeliti prostor, iskustva, vrijednosti uz brigu i empatiju jednih za druge. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću