MENI
20.3.2013

Član Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Mladen Ivanić učestvovao u radu Odbora za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope


Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Mladen Ivanić učestvovao je danas u radu Odbora za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Odbor za monitoring), koji je sjednicu održao u Parizu.

Prema njegovim riječima, na sastanku je najviše pažnje posvećeno Izvještaju o postnadzornom dijalogu sa Turskom, koji je nakon razmijene mišljenja učesnika i usvojen.
Također, razgovarano je o mogućem ponovom uvođenju nadzorne procedure za Mađarsku, jer je mišljenje Odbora da je nedavnim izmjenama Ustava te zemlje dovedena u pitanje sloboda pravosuđa. Članovi nisu donijeli konačnu odluku u vezi ponovnog uvođenja nadzorne procedure, te je odlučeno da se o njoj ponovno raspravlja na narednoj sjednici Odbora.

Danas je raspravljano i o postnadzornom dijalogu sa Monakom, aktuelnoj političkoj situaciji u Azerbejdžanu, predsjedničkim izborima održanim u Armeniji 18. februar 2013. godine, a za novu izvjestiteljicu Odbora za monitoring Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za Rusku Federaciju je izabrana Dora Bakojani iz Grčke. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću