MENI
20.3.2013

Saopćenje Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana povodom 21. marta, Dana Mediterana


Povodom obilježavanja 21. marta, Dana Mediterana, Stalna delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana izdala je saopćenje za medije koje prenosimo u cjelini:

"Već tradicionalno obilježavanje 21. marta, Dana Mediterana, usvojeno je kroz Rezoluciju 3. Stalnog komiteta o dijalogu među civilizacijama i ljudskim pravima Parlamentarne skupštine Mediterana. To je posebna prigoda kada se građanima i medijima ukazuje na važnosti ove regionalne institucije. Ured PAM-a je, u znak zahvalnosti za rad Trećeg stalnog odbora odlučio posvetiti Dan Mediterana 2013. godine ženama, kako bi se mobilizirale sve državne i regionalne organizacije za veću svijest i prepoznavanje uloge i jednakih prava žena u savremenom i otvorenijem društvu.

Bez aktivnog učešća žena u procesu izgradnje društva kao modernog, evropski profilisanog i demokratskog, nije moguće ostvarivanje demokratije, ravnopravnosti i napretka društva. Žene danas uživaju sva zakonska, običajna i moralna prava kao i muškarci, a sve su češći primjeri žena koje se bave najtežim, najopasnijim i najzahtjevnijim poslovima na svijetu, koji su nekoć bili isključivo muški. Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju borbe za prava žena. Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini usvojen je 2003. i po tome smo bili prva zemlja u regionu. Također, BiH je potpisnica međunarodnih konvencija o pravima žena i o borbi protiv nasilja nad ženama. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine odlučna je u promovisanju žene u javnom i političkom životu usuglašavajući zakone sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH. Takodjer je opredijeljena za nultu toleranciju u vezi sa nasiljem nad ženama, a 2008. usvojena je Rezolucija o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Redovno se razmatra i implementiranje strateških dokumenata sa ciljem otklanjanja diskriminacije i nasilja nad ženama.

Svi nacionalni parlamenti članica PAM-a pozvani su da Dan Mediterana iskoriste kao priliku za dijalog sa svojim građanima, za iskazivanje zajedničkog opredjeljenja za saradnju, dijalog i bolje razumijevanje među narodima i državama Mediterana te snažnog podupiranja i promicanja inicijativa i procesa koji dovode do ispunjenja i jačanja univerzalnih ljudskih prava, utvrđenih u Povelji Ujedinjenih nacija." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću