MENI
22.3.2013

Stručno savjetovanje na temu „Predstavnička funkcija parlamenata“ okončano usvajanjem zaključaka


Stručno savjetovanje na temu „Predstavnička funkcija parlamenata“, koje je održano u organizaciji ustavnopravnih komisija Doma naroda i Predstavničkog doma PSBiH i uz podršku USAID-ovog Projekta jačanja parlamenata i Misije OSCE-a u BiH, okončano je usvajanjem četiri zaključka. U zaključcima se konstatira kako je savjetovanje pokazalo da se predstavničkoj funkciji parlamenata mora posvetiti dužna pažnja, te da ova funkcija treba biti razmotrena kako od klubova političkih stranaka, Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH i sekretarijata drugih zakonodavnih tijela, tako i od radnih tijela parlamenata i domova parlamenata.

U zaključcima se, također, navodi da će za pravilno uređenje predstavničke funkcije biti nužno mijenjati akte kojima je definirana ova funkcija i da će obje ustavnopravne komisije PSBiH analizirati njihov sadržaj i domovima uputiti zahtjev za njihovu dogradnju. Izraženo je očekivanje da će ustavnopravne komisije dobiti podršku za organiziranje i drugih savjetovanja na ovu temu, što bi bio dodatni motiv komisijama da ovo pitanje drže u fokusu i kvalitetno ga razvijaju.

U prvom dijelu savjetovanja predavanje je održao pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH, Nermin Tipura, dok su u drugom dijelu savjetovanja, predstavljene političke stranke. Interesantno je da se, zbog nemogućnosti da doputuje u Sarajevo, član pokrajinskog Parlamenta Saksonije Michael Weichert, učesnicima skupa svoju prezentaciju uspješno, posredstvom Skype-a, održao iz SR Njemačke što je prvi put da se u radu značajnih parlamentarnih skupova koristio video link (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću