MENI
22.3.2013

Okončana regionalna konferencija „Pozitivne prakse u zaštiti ljudskih prava pripadnika oružanih snaga“


U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je okončana dvodnevna regionalna konferencija pod nazivom „Pozitivne prakse u zaštiti ljudskih prava pripadnika oružanih snaga“, na kojoj su razmijenjena mišljenja o pozitivnoim iskustvima i dobrim praksama u zaštiti ljudskih prava i sloboda pripadnika oružanih snaga.

Učesnicima su, u današenjem dijelu konferencije, o modelima i iskustvima u zaštiti ljudskih prava i sloboda pripadnika oružanih snaga govorili predstavnici Republike Austrije i Švicarske Konfederacije, a obratili su im se i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH), Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi u BiH (OSCE), Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC), Agencije za ravnopravnost spolova BiH i nevladinih organizacija.

Kako je rečeno, u protekla dva dana je razgovarano o polustoljetnim iskustvima iz ove oblasti u Njemačkoj i Austriji, višedecenijskim modelima zaštite u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, kao i višegodišnjim iskustvima u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
Parlametnarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, te predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH i Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH su konstatirali da će im prakse i iskustva zemalja učesnici konferencije biti dragocjene i veoma koriste u unapređenju zaštite ljuskih prava i sloboda u oružanim snagama.

Na kraju konferencije, upućena je zahvala gospodinu Šiljegoviću za veoma uspješnu organizaciju i priliku da se razmijene mišljenja u ovoj oblasti, a general Zdravko Jakop, zamjenik direktora RACVIAC-a uručio je parlametarnom vojnom povjereniku BiH medalju za promociju zaštite ljudskih prava i sloboda pripadnika oružanika oružanih snaga. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću