MENI
28.3.2013

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Božo Ljubić i ambasador Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u našoj zemlji Nigel Casey, danas su, između ostalog, razgovarali o sastanku koji su čelnici sedam bh. političkih stranaka protekle sedmice održali sa predstavicima Evropske komisije u Briselu.

Dr. Ljubić je rekao kako je istina da je na briselskom sastanku napravljen korak naprijed, obzirom na konceptualni dogovor da se Ustavne promjene vežu za Ustavne kategorije, ali i da model promjena Ustava BiH nije dogovoren.
„Bilo bi nužno u periodu do sljedeće runde razgovora na visokom nivou, koji će biti održani u Mostaru, inzistirati na dogovoru oko modela koji će zadovoljiti Presudu suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić – Finci i načela oko kojih je već postignut dogovor, što znači da se tri konstitutivna naroda stave u istu poziciju kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH“, rekao je on.

Dr. Ljubić je naglasio kako postoji spremnost za ulaganje dodatnih napora da se u okviru principa dođe do modela koji bi se mogao pretočiti u amandmane na Ustav BiH. Napomenuo je da model koji su predložili HDZ 1990. i HDZ mjeri zadovoljava demokratske standarde. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću