MENI
7.4.2013

Zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda dr. Denis Bećirović i Ognjen Tadić učestvovali na Prvom samitu predsjednika parlamenata zemalja članica Unije za Mediteran


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH dr. Denis Bećirović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić učestvovali su na Prvom samitu predsjednika parlamenata zemalja članica Unije za Mediteran, koji je na poziv predsjednika Evropskog parlamenta, Martina Šulca, danas održan u Marseju.

Četrdeset dva čelnika parlamenata zemalja članica Evropske unije i zemalja Mediterana izrazili su zabrinutost zbog nedostatka napretka u projekatima koji su isplanirani na Samitu Unije za Mediteran u Parizu 2008. Oni su istakli uvjerenje da vlasti zemalja s obje strane Mediterana moraju značajno da intenziviraju napore kako bi ispunili očekivanja ljudi koje predstavljaju.
Centralne teme o kojima se raspravljalo odnosile su se na značaj saradnje u okviru Unije za Mediteran, s ciljem pronalaženja rješenja u vidu projekata za infrastrukturu, životnu sredinu i energiju.

Učesnici Samita su kao prioritet naveli uspostavljanje Euro–Mediteranske oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja. Oni su istakli da će se posebna pažnja usmjeriti na konsolidaciju Euro-Mediteranskog univerziteta. Diskutirajući o neriješenim sukobima u regionu Mediterana, prisutni su se složili da oni ne smiju biti korišteni kao izgovor za odgađanje napretka u tim zemljama. Sa Samita je upućen poziv Evropskoj uniji i Arapskoj ligi da se obavežu da će obnoviti mirovne pregovore na Bliskom istoku.

Inače, ovaj Samit predstavlja prvi sastanak na visokom nivou nakon skupa šefova država i vlada Unije za Mediteran održanog u Parizu 2008. te prvi regionalni politički susret nakon arapskog proljeća. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću