MENI
16.4.2013

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na 41. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma sa usvojenim amandmanima je podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji su predlagači poslanici Dušanka Majkić, Beriz Belkić i Niko Lozančić. Komisija je razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku i usvojila zaključak da se sačeka sa daljim procedurama dok entiteti i Distrikt Brčko ne usvoje izmjene koje su kompatibilne sa predloženim izmjenama zakona.

Usvojen je zaključak da se nakon održavanja Javne rasprave okonča postupak u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za period od 1.1.2012. do 31.12.2012. godine, kao i zaključak da se u drugoj polovini maja organizuje Javna rasprava o visokom obrazovanju, čiji će moderatori biti poslanica Nermina Zaimović-Uzunović i poslanik Petar Kunić.

Zaključeno je da je norma jasna i obustavljen je postupak u vezi Zahtjeva za autentično tumačenje člana 27. Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava BiH, čiji je podnosilac AMUS i Institut za intelektualno vlasništvo BiH.

Također je usvojen zaključak da se prijedlog teksta izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH u vezi s institutom autentičnog tumačenja i postupkom utvrđivanja prečišćenog teksta zakona uputi Zajedničkoj komisiji za izradu prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika oba doma. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću